maanantai 3. marraskuuta 2014

Musiikkia ja meditaatiota

Jotenkin alan lämmetä tälle hitaasti mutta varmasti -meiningille. Ehkä eniten siksi, että vaikka tänäänkin juoksin 2h eli 17 km, se ei oikein tunnu missään (mikä ei ole totta, koska jos nyt lähtisin uudestaan liikkumaan, niin kyllä tuntuisi). En ole erityisen väsynyt, jalkoihin ei satu. Oikeastaan en muutaman tunnin päästä edes muista käyneeni juoksemassa. Pitkällä lenkillä pääsen vielä usein meditoivaan olotilaan. Silloin en oikein ajattele mitään. Tai jos ajattelen, niin yleensä haaveilen ihan hassuista asioista. Kuuntelen musiikkia, katselen maisemia, hengittelen. Ja seuraan sykkeitä. Tämmöiseltä lenkiltä tullessa on mitä rauhallisin ja ihanin olotila... ihan zen-fiilis.

Tykkään hassutella... Tämä college oli pakko saada, koska se toi hymyn huulille... samaa toivon musiikilta lenkeilläni.

Kuulun niihin, jotka eivät osaa juosta ilman musiikkia. Paitsi jos juoksen seurassa, mitä tapahtuu harvoin. Tapahtumissakin minulla on omat luurit korvilla. Myös Midnight Runissa, jonka bänditarjontaa matkan varrella etukäteen hienosti markkinoitiin (katvealueet olivat liian pitkiä). Silloin harvoin, kun juoksen ilman musiikkia, tajuan miksi se on minulle niin olennainen osa harjoitusta: peitän turhat äänet, myös oman puuskutukseni ja siksi saavutan niin helposti tilan, jossa en ajattele mitään. Kuuntelen, jos kuulen. Ajattelen jos mieleen tulee ajatus. Voin keskittyä täysin tuntemuksiini ja tyhjentää pään kaikesta muusta. Siksi lenkeistä on tullut minulle myös tärkeitä rentoutumisen ja stressistä palautumisen hetkiä.

Minulla on Spotify:ssa Running-lista. Siihen olen ladannut lähes neljä tuntia omasta mielestäni hyvää musiikkia. Rytmi on välillä tarpeen, mutta aina vaan kovempaan tahtiin kannustava teknojumputus loistaa lähes kokonaan poissaolollaan. Enemmänkin olen valinnut sellaista musiikkia, joka jostain syystä tuo hymyn huulilleni. Saa siis hyvälle fiilikselle, ehkä jopa nauramaan. Toisinaan jammailemaan... Luulen, että tarvitsen sitä enemmän kuin rytmin ylläpitäjää tiukan paikan tullen.

Kesän alussa löysin jostain tarjouksesta JVG:n kuulokkeet, jotka minulle ovat olleet riittävän hyvät. Tärkeintä on, että pysyvät paikoillaan, eivät paina, sietävät hikeä ja kosteutta - ja että musiikkikin kuulostaa kuunneltavalta. Pinkit, tottakai! :)

Molempien puolikkaiden alla olen lisännyt biisejä listalle oikein urakalla. Silloin ensimmäiseen eli Forssassa juostuun valmistautuessani mietin, että onpahan ainakin hyvää musiikkia riittävästi jos käy niin, että joudun kontata pitkänkin pätkän... Tampereelle valmistautuessani halusin vain uutta meininkiä. Mietin usein, että pitäisi poistaa listalta jotain, että se uusiutuisi. Moni kappale kun on ollut mukana alusta asti. Mutta kun alan kuunnella biisejä moinen mielessä, en raaski. Niin moneen kappaleeseen liittyy jo nyt muistoja tapahtumista ja lenkeiltä. Ei niistä halua päästää irti.

Yksi on ylitse muiden: Queenin Don't Stop Me Now. Se on listalla jopa kahdesti. Koska kuuntelen kappaleita sattumanvaraisella valinnalla, olen halunnut varmistaa, että kuulen tuon biisin ainakin kerran puolikkaan aikana (Tampereella ei silti onnistunut). Jostain syystä saan siitä paljon energiaa ja iloa. Samaista käytän muuten myös tsemppausbiisinä lankuttaessani... ja halutessani piristystä muuten vain... ja valmistautuessani mukavaan illanviettoon... ja... ja... ja... :D

Forssan reissun myötä suosikikseni nousi myös Christina Aquileran Candyman - ja jep, hitti-ihme vuosien takaa eli Mambo No. 5 by Lou Bega. :D Jälkimmäinen pärähti soimaan 10,5 km kohdilla. Silloin juuri oli paljon kannustajia kadun varrella ja juoksu tuntui niin hyvälle... Hieman aiemmin olin päättänyt antaa vain mennä, kun kerran homma sujui. Olin flowssa ja tiesin, että jos kaikki jatkuu hyvin, tulen alittamaan tavoiteaikani lopussa reippaasti. Otin pari tanssahtavaa sivuaskelta iloissani tuon biisin tahtiin.

Top 10 fiilistely-tsemppausbiisit juostessani - jammailu ja swingailu on juuri nyt ihan in ja pop:

  • Queen: Don't Stop Me Now
  • Christina Aquilera: Candyman
  • Wham!: Wake Me Up Before You Go-Go
  • Lou Bega: Mambo No. 5
  • Robbie Williams: I Wanna Be Like You
  • Pharrell Williams: Happy
  • Rachel Portman: Minor Swing (Pieni suklaapuoti -leffa)
  • Ray Charles: Hit the Road Jack
  • Caravan Palace: Suzy
  • Christina Aquilera: Tough Lover (Burlesque-leffa)










2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei Maarit. Olipas kiva taas lukea tekstiäsi. Ihmettelen joka kerta, kuinka ajatuksemme menevät niin yksiin tämän juoksuharjoittelun kanssa. Itsekin tykkään kuunnella musiikkia juostessa ja juuri ajattelin, että pitää ladata uutta tuoretta musiikkia laitteeseen. Tästähän näitä vinkkejä saa! Mistä olet onnistunut löytämään tuon hienon paidan? t. Pipsa

Maarit kirjoitti...

Pipsa,

Onpa kiva kuulla, että näitä joku lukeekin ja ehkä vielä saa niistä irti jotain. :)

Paita on Vilan mallistosta. Ei siis urheilukaupasta. Ehkä siksi se yllätti ihan täysin ja oli pakko tuoda kotiin mukaan.

Mahtavia juoksu-musahetkiä!